6- 3. Hafta

Ünite: BT.6.1. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Konu: BT.6.1.3. Dosya Yönetimi

BT.6.1.3.1. Dosya uzantılarına göre dosyaların temel özelliklerini açıklar.

BT.6.1.3.2. Basılı ortamdaki verileri elektronik ortama aktarır.

BT.6.1.3.3. Elektronik ortamdaki verilerin sınıflanması ve saklanması için doğru yaklaşımları uygular.

BT.6.1.3.4. Dosya ve klasör sıkıştırma işlemlerini yapar.

BT.6.1.3.5. Dosyaların saklanması ve dosyalara erişilmesi konusunda strateji geliştirir. Günlük plan.


DOSYA UZANTILARI

Dosya Nedir?

Bilgisayarda bilgilerin (verilerin) kaydedildiği birimlere dosya adı verilir. Dosyalar içerisindeki bilginin türüne göre ses dosyası, video dosyası, yazı dosyası, resim dosyası, sunum dosyası gibi isimlerle birbirinden ayrılır. Bir dosyanın ne ile ilgili bilgi sakladığını simgeleriyle (ikon) ya da uzantılarıyla anlayabiliriz. Dosyalar türlerine göre farklı programlar tarafından çalıştırılırlar


Bir dosya yapısı 3 kısımdan oluşur. Birinci kısım “dosya adı” ,ikinci kısım “nokta işareti” ve üçüncü kısım ise “dosya uzantısı” dır.


Bir dosyaya en fazla 255 karakterlik bir uzunlukta isim verebiliriz. Ancak isim verirken de kullanamayacağımız bazı karakterler vardır. Bu karakterler şunlardır: ? * : < > | ” \ /

Bir Dosyanın Uzantısının Ne Olduğunu Öğrenmek

Bir dosya uzantısını öğrenmek için faremizle o dosyanın üzerine gelip sağ tıklayıp açılan menüden özellikler seçeneğine tıkladığımızda dosyanın uzantısını öğrenebiliriz.

Bazı önemli dosya uzantıları


Klasör Nedir?

Ortak özelliğe sahip dosyalarımızı gruplandırarak saklayabildiğimiz birimlere klasör (dizin) adı verilir. Bilgisayarda klasörler sarı renkte görünür.



Sürücü Nedir?

Dosya ve klasörlerin saklanabileceği fiziksel ortamlara sürücü adı verilir. Burada fiziksel ortamdan kasıt elimizle tutabildiğimiz depolama birimleridir. Örneğin; sabit disk, flaş bellek, CD, DVD, hafıza kartı gibi…





Önemli Notlar 



  • Bir klasör içerisinde aynı ada ve uzantıya sahip birden fazla dosya olamaz.
  • Bir klasör içerisinde aynı isme fakat farklı uzantıya sahip dosyalar bulunabilir. Örneğin, Çanakkale.avi filmi ile Çanakkale.txt şiiri aynı klasörde bulunabilir.
  • Bir klasör içerisinde aynı ada sahip başka bir klasör bulunamaz.
  • Dosya ve klasör adlarında büyük/küçük harfler aynı kabul edilir. Örneğin ÇANAKKALE.TXT ile Çanakkale.txt dosyaları aynıdır.
  • Bazı donanımlar üzerinde birden fazla sürücü oluşturulabilir, örneğin tek bir sabit disk C: ve D: şeklinde 2 sürücüye ayrılabilir.






HAFIZA ÖLÇÜ BİRİMLERİ


bit

byte=8 bit

kilobyte kb =1024 byte

megabyte mb =1024 kb

gigabyte GB =1024mb

terabyte TB =1024GB

  petabyte PT =1024TB

EXABYTE EB =1024PT