5- 6. Hafta

Ünite: BT.5.2 ETİK VE GÜVENLİK

Konu: BT.5.2.2 - DİJİTAL YURTTAŞLIK

BT.5.2.2.1. Dijital vatandaşlık uygulamalarının kullanım amaçlarını ve önemini kavrar.

BT.5.2.2.2. Dijital kimliklerin gerçeği yansıtmayabileceğini fark eder.

BT.5.2.2.3. Dijital paylaşımların kalıcı olduğunu ve kendisinden geride izler bıraktığını fark eder. Günlük plan.


DİJİTAL VATANDAŞLIK

Dijital Vatandaşlık: Vatandaşlık görev ve sorumluluklarını dijital ortamda yerine getirebilen insanlara dijital vatandaş denir. Bunun için dijital okuryazar olmak gerekir.
Dijital Ayak izi: İnternette yapmış olduğumuz her hareket kayıt altına alındığından geride izler bırakır. Buna dijital ayak izi denir.


Dijital Yurttaşlığın 9 boyutu
1- Dijital Erişim
Bireyin, bilgi ve İletişim teknolojilerinin kullanıldığı araçlardan kendi amaçları doğrultusunda yararlanabilmesidir. Bu süreç, bireysel ihtiyaçlarla ilişkili gerekli tüm yazılım ve donanım uygulamalarını, ilgi alanlarına uygun teknoloji temelli içerik ve servislere erişimi ve bu konuda ihtiyaç duyulan sosyal ve teknik destek ile performans katkısının alınabilmesini kapsamaktadır.
2- Dijital Ticaret
İnternet’ten güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmeli, internetten yapılan alışverişin risklerini bilmeli ve yanıltıcı içeriklere karşı dikkatli olmalıdır.
3- Dijital İletişim
İnternet’te konuştuğu, paylaşımda bulunduğu diğer kişilerle saygılı bir iletişim kurabilmeli, İnternet ortamında kişisel bilgilerinin gizliliğini kötü niyetli insanlardan koruyabilmelidir.
4- Dijital Okuryazarlık
Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarları kullanarak bilgiye ulaşabilmeli, bilgiyi üretebilmeli ve paylaşabilmelidir.
5- Dijital Etik
Gerçek yaşamda olduğu gibi İnternet’te de etik değerlere saygılı olmalı, ahlak çerçevesinde yapması gereken davranışlar sergilemelidir.
6- Dijital Kanun
Gerçek hayatta suç olan tüm davranışların İnternet’te de yapılmasının suç olduğunu bilir, buna uymayanları ilgili birimlere bildirir.
7- Dijital Hak ve Sorumluluklar
İnternet’te kendisine yapılmasını istemediği davranışları başkalarına da yapmamalıdır. Başkalarının içeriklerini izinsiz kullanmamalıdır.
8- Dijital Sağlık
Bilişim teknolojilerini ve İnternet’i kullanırken fiziksel ve zihinsel sağlığını korumalı, bağımlılık derecesinde kullanımdan kaçınmalıdır.
9- Dijital Güvenlik
Kişisel bilgi güvenliğine İnternet üstünde oldukça dikkat etmeli ve İnternet ortamında gezindiği sayfaların güvenilirliğine dikkat etmelidir.




EBA NEDİR? Eba, Eğitim Bilişim Ağı olarak kullanılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan bu sistem, sosyal eğitim platformudur. Günümüzde her öğrencinin derslerine destek olarak özel eğitim alamaması durumuna karşı ücretsiz eğitim vermek ve eğitimde kolaylık sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Eba içerisinde öğrencilerin ders tekrarı yapabilecekleri bölümlerin yanı sıra öğretmenlerinin hazırladıkları notları görebilecekleri, sunumlara ulaşabilecekleri ve test çözebilecekleri bölümler de bulunmaktadır.

 EBA NE İŞE YARAR? Eba, hem öğretmenler hem de öğrenciler için oldukça kolaylık sağlamaktadır. İçerisinde sayısız içerik barındıran Eba, tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır. Her sınıfa özel zengin içeriği ile dikkat çeken bu sistem, öğrencilerin derslerine destek vermek amacıyla hazırlanmıştır. Sistem içinden öğretmenler içerik paylaşma hakkına sahiptir. Aynı hak öğrencilere de verilmektedir. Eba üzerinden öğrenciler her türlü sunuma, görsele ve notlara rahatlıkla ulaşım sağlayabilecektir.

 EBA’NIN AMACI NEDİR? Eğitim Bilişim Sistemi olan Eba, belirli bir amaç üzerine kurulmuştur. Eba’nın amacı şu şekilde sıralanabilir; • Farklı ve zengin içerik sunmak • Bilişim kültürünü yaygınlaştırmak • Bilişim ve eğitimi bir arada kullanmak • Eğitim ihtiyaçlarına cevap vermek • Bilgi alışverişini sağlamak • Zengin arşivi ile derslere katkı sağlamak


https://www.eba.gov.tr/