6- 1. Hafta

Ünite: BT.6.1. BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Konu: BT.6.1.1. Bilişim Teknolojilerinin Günlük Yaşamdaki Önemi

BT.6.1.1.1. Bilişim teknolojilerinin günlük yaşamdaki önemini değerlendirir.

BT.6.1.1.2. Bilgisayarların akıllı davranış modellerini kullanma biçimlerini açıklar.

BT.6.1.1.3. Bilişim teknolojilerinin beden ve ruh sağlığına etkilerini yorumlar.

BT.6.1.1.4. Bilişim teknolojilerinin sosyal ve kültürel hayata katkılarını ve risklerini örnekler üzerinden tartışır. Günlük Plan


BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (bilgi + iletişim=bilişim)

Bilginin toplanmasını, işlemesini, depolanmasını, ağlar aracılığı ile bir yerden bir yere iletilmesini sağlayan iletişim ve bilgisayar teknolojilerini de kapsayan bütün teknolojiler “Bilgi Teknolojisi” olarak adlandırılmaktadır. İletişim teknolojisi ise mesajların bir yerden bir yere hızlı iletilmesine olanak sağlamakta, bilgisayar teknolojisi ise hesaplama ve bilgi işleme yeteneklerimizi milyonlarca kere artırmaktadır.

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Avantajları

  1. Bilgiye kolay ulaşmamızı sağlar.
  2. Hayatımızı kolaylaştırır.
  3. Zamandan tasarruf sağlar.
  4. Maliyeti azaltır.
  5. Üretimde hata oranını azaltarak verimliliği artırır.
  6. Kâğıttan tasarruf sağlar.
  7. Doküman yönetiminde etkinlik sağlarlar.

GÜNÜMÜZ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNE DAİR ÖNEMLİ KAVRAMLAR:

ROBOT: Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır.
              

YAPAY ZEKA: Yapay zeka, söz konusu robot ya da bilgisayar sistemlerinin insan zekasına özgü davranışları taklit etme yeteneği olarak tarif edilebilir. Yapay zekayı tek başlık altında ele almak doğru değildir. Makine öğrenimi (Machine learning), Derin öğrenme (Deep learning) gibi kavramlar yapay zekayı oluşturan kapsayıcı terimlerdir. Bilişim sektöründe yapay zeka ifadesi yerine İngilizce artificial intelligence kavramının ilk harfleri olan AI sözcüğü sıklıkla kullanılır. Yapay zeka, büyük ölçekli verileri (big data) akıllı algoritmalar ve yinelemeli işlemleme ile birleştirerek çalışır.



3 BOYUTLU (3D) YAZICILAR: Sanal ortamda tasarlanmış 3 boyutlu nesneleri somut nesnelere dönüştüren makinelere 3D Yazıcı denir.



SANAL GERÇEKLİK (VR) (Virtual Reality)
 Teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal gerçeklik(VR) ile artırılmış gerçeklik(AR )(Augmented Reality) karıştırılmamalıdır. Sanal gerçeklikte gerçek dünyanın tamamen dışında, özel olarak simüle edilmiş bir ortam söz konusudur. Artırılmış gerçeklikte ise gerçek dünya ile interaktif bir şekilde etkileşime girmeye olanak tanıyan mobil uygulamalar söz konusudur. 

 

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLER: Giyilebilir teknoloji, insanlar tarafından giyilebilen teknolojik aletlerin genel adıdır ve vücut hareketlerini izleyen akıllı sensörlerle yüklüdür.



İHA: İnsansız hava aracı (Drone)



AKILLI EV TEKNOLOJİLERİ:



NESNELERİN İNTERNETİ (IOT )
İnsanın müdahalesine ve herhangi bir bilginin manuel girişine ihtiyaç duyulmadan cihazların veya makinelerin birbirleriyle veri alışverişi yaparak bilgi topladığı ve bu bilgilerle karar verdiği bir ağ yapısıdır.